Historiken om Brottkärrs Tennisförening sträcker sig 112 år tillbaka i tiden och tar sin början år 1908.

1908: Det hela började då bröderna Anders och Erik Jansson anlade en gräsbana på en av ängarna nere i Brottkärr.

1910: Flyttades banan till Kärleksstigen stax bakom där tennishallen i dag ligger.

Därmed var det slut på grästennisepoken i Brottkärr. Sommargästerna i Brottkärr ville satsa på något nytt och det blev träbanor. En ny träbana anlades mellan Grinnekärrsvägen och Byvägen. Förutom tennis ägnade man sig åt att sjunga och festa. Sten Brunbäck var klubbens första ordförande.

30-40 talet: Tennisintresset avtar och träbanan ruttnar sakta bort och nya idéer krävs.

Detta resulterar 1932 i dagens anläggning med klubbhus och två asfaltsbanor på egen tomt. Drivande krafter i styrelsen då var bl a familjerna Asklund, Sjöblom och Elander.

Kulmen nåddes 1940 då dåvarande kung Gustaf den 5:e spelade med i en klubbmatch mellan Göteborg och Stockholm på utebanorna i Brottkärr.

50-talet: Nu händer det igen, tennisintresset svalnar, ekonomin blir knackig och anläggningen totalt nedsliten. En ny generation tar över och efter en massa jobb kan en ny storhetstid komma. Asfaltsbanorna ersätts med dagens grusbanor 1954-56. Klubbhuset repareras och klubben lever upp igen. Brottkärrsspelen arrangerades som nationell tävling i ett antal år. En hel del stjärnor spelade då på BTF, bl a Janne Lundquist och Birger Folke. I styrelsen satt starka namn som:

Astrid Sjöblom

Bengt Palm

Claes Sjöblom

Hans Hassnert

Per Elander

Tor Zachrisson

Åke Dahlenborg

Även nu var det ett enormt festande i klubbhuset. Vid ett styrelsemöte 1957 beslöts att ungdomarna endast fick ha dans två dagar i veckan.

60-talet: Präglades i hög grad av minskat spelande, dålig ekonomi och en nedsliten anläggning. En trasig pumpanläggning för utebanorna kostade föreningen 7000 kr att reparera. Detta höll på att knäcka föreningen ekonomiskt.

70-talet: En ny generation tar sig an styrelsejobbet och satsar på att anlägga ett plasttält över en av banorna (100tsek). Finansieringen skedde med hjälp av ett andelssystem till medlemmar konstruerat av Lennart Bülow. Gustav och Inger Ljungstrand tillsammans med Lennart och Barbro Bülow plus Johan Langert och Klas Bülow tar ett fast grepp om klubben. Tältet gjorde det möjligt att spela året om och ekonomin i klubben stabiliserades.

Fram till 1973 hade BTF haft många olika sommartränare. Men 1977 knöts Tim Klein till klubben. Kalle Rosquist, en badvakt på Amundön arbetade hos BTF ett tag men ansåg arbetet vara för ansträngande och rekomenderade sin kollega Tim Klein. Efter diverse kurser, Steg 1 m fl kunde Tim starta och efter hand fostrade han bl a:

Magnus Gustafsson

Jonas Svensson

Lars Jönsson

Christian Bergström

Jan Apell

Dvs flera av Sveriges bästa spelare.

80-talet: Allt efterhand som tältet genererade pengar till föreningen kunde den efter tio år realisera sin nuvarande tennishall. Hallen som kostade ca 1,8 msk betalade vi snabbt av och klubbens ekonomi blomstrade. Marken köpte vi billigt för ca 20 kr/m2, från byggmästare Wallenstam.

90-talet: Nu kunde vi rusta upp anläggningen ännu en gång, först klubbhuset (450tsek) sedan garaget (150tsek) och så byggdes service delen (800tsek) för att avsluta med att byta ut belysningen.

Fram till 1994 drevs klubben med 100% idéelt och frivilligt arbete under Gustav Ljungstrands ledning. Medlemsrullan uppdaterades av Inger Ljungstrand som därmed säkrade ekonomin, medan allt praktiskt jobb sköttes av Barbro och Lennart Bülow.

Med en modern hall och komplett dusch och omklädningsrum kunde vi nu satsa fullt på juniorträning. Vi gjorde detta genom att ta över all träning i klubbens regi. En heltidsanställd driftschef och chefstränare rekryterades. Martin Bülow anställdes och förbättrade träningen, servicen och driften.

1996 överlämnade Martin drivtschef jobbet till Norbert Johansson som sedan vidareutvecklat klubben ytterligare framför allt inom junior och damträning och nu har även veterantennis varje torsdag startats upp.

2018-2020 BTF är en av västra Sveriges största tennisföreningar sett till antalet medlemmar och mandat i förbundet, drygt 800st . Bred verksamhet i ett demografiskt kraftigt växande område. Tre fastanställda tränare (Petter Milleding, Oscar Sallmén och Niklas Sahlstedt) samt klubbchef (August Dunér) med många timanställda juniortränare. Föreningen erbjuder daglig tennisskola för barn, tennisskola för vuxna, privatträning och är tävlingsarrangör. Utöver detta läger, fasta abonnemang och lösa bokningsbara timmar. Tre hardcourtbanor (hallen) och en grus (Airdome) inomhus. Sommartid två grusbanor utomhus, där bana 1 är nylagd sedan hösten 2017 och bana 2 färdigställdes våren 2018. Det finns även en ny greenset mini-tennisbana med fint bollplank för de yngsta att använda dygnet runt. Föreningen har från 2017 gått från minusresultat till vinst före avskrivningar på över 700 tkr.

Omsättningen är snart 5 miljoner kr.

"Vi har gått bra men är långt ifrån färdiga" säger klubbchef August Dunér. Lars Freme valdes in som ordförande i juni 2020, efter att Johan Hallin lämnade ifrån sig klubban efter drygt 5 år som ordförande.

2021 valdes Marcus Nordwall in som ordförande.